Cercetare arheologică la „Grămurada de la Jupani”

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, alături de Universitatea de Vest Timisoara, Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj, cu sprijinul Primăriei comunei Traian Vuia au demarat anul acesta cercetarea arheologică sistematică a tumulului „Grămurada de la Jupani” (com. Traian Vuia).

Situl arheologic Susani-Grămurada de la Jupani (cod RAN 159124.03) face parte din grupul de patru movile situat pe latura nordică a localității Susani (com. Traian Vuia, jud. Timiș), așa cum se prezintă în harta de mai jos.

harta

Dintre cele patru movile cartate, două dintre ele au fost cercetate arheologic în întregime (cele marcate cu cifrele 1 și 4). Ambele descoperiri au fost încadrate la debutul primei vârste a epocii fierului, mai precis Hallstatt A. Movila numită Grămurada de la Jupani este marcată cu cifra 3 și este situată pe malul drept al pârâului Glavița, chiar pe marginea primei terase neinundabile ale acestuia. Are o înălțime de 3,5 m și un diametru maxim de 44 m. Stratigrafia internă a acesteia, observată arheologic, demonstrează faptul că este o movilă antropică, ridicată cel mai probabil în preistorie. Situarea în imediata sa proximitate a movilei cu numărul patru, a siturilor arheologice din punctele Deluț și La Bebeș, precum și a movilei cu numărul 1 (numită și Grămurada lui Ticu) la o distanță de cca. 1 km, toate oferind descoperiri aparținând începutului epocii fierului, poate să facă, la acest moment, posibilă încadrarea cronologică a construirii Grămuradei de la Jupani în cadrul aceluiași palier temporal.

Susani Timis Fantasticul Banat-14

Susani Timis Fantasticul Banat-28Fascinația exercitată de eventualitatea descoperirii unor comori în acest tip de movile a făcut ca și Grămurada de la Jupani să cadă victimă braconajelor arheologice, observațiile arheologice făcute până acum relevând trei acțiuni de acest gen, acțiuni nedorite, ilegale și total neproductive.

 

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service