Primăria Recaș, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Muzeul Național al Banatului, face un prim pas concret pentru introducerea în circuitul turistic a uneia dintre cele mai importante așezări fortificate din vestul țării – cetatea de la Herneacova. Recent, în zonă au fost instalate indicatoare de orientare și un panou informativ care oferă vizitatorilor date esențiale despre acest sit cu valoare istorică și arheologică.
Cunoscută în rândul localnicilor sub numele de „Cetatea” sau „Cetatea turcească”, fortificația de pe dealul din satul Herneacova, orașul Recaș, a fost documentată pentru prima dată la finalul anilor ’60. Arheologul Florin Medeleț a descoperit situl și a condus, în 1971, prima campanie de cercetări. Investigațiile arheologice au fost reluate între 2003 și 2006 de specialiștii Muzeului Banatului, care au confirmat vechimea așezării – datată în a doua jumătate a mileniului I î.Hr.
Cetatea ocupă o poziție dominantă pe un promontoriu aflat la peste 192 de metri altitudine, marcat în prezent de o cruce de beton. Poziționarea strategică a permis controlul natural al Văii Pârâului Băcin, între satele Bencecu de Jos și Nadăș. Fortificația era apărată de șanțuri adânci pe latura sudică, încă vizibile la suprafață, și de o platformă circulară săpată la jumătatea pantelor, care înconjoară dealul pe celelalte laturi.
Situl de la Herneacova este înscris în Lista Monumentelor Istorice (cod TM-I-s-A-06062) și este recunoscut pentru valoarea sa istorică, națională și universală. Montarea panourilor și a indicatoarelor vine ca o inițiativă firească pentru promovarea culturală și turistică a unei fortificații care îmbină patrimoniul istoric cu potențialul de atracție al peisajului natural din zonă.