Comunicat de presă

GRI_5684

Ca urmare a numeroaselor informații inexacte apărute în presă și a solicitărilor venite din partea opiniei publice, Direcția Județană pentru Cultură Timiș vă comunică datele de care dispune în legătură cu situația imobilelor de pe bulevardul Mihai Eminescu nr.2 și de pe bulevardul CD Loga nr. 3 (Liceul de Arte, respectiv Inspectoratul Școlar Județean)

Conform legislației în vigoare, demararea unei intervenții pe un amplasament se realizează în baza unui Aviz de oportunitate pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – ca etapă preliminară de proiectare. Acest document este, conform legii, supus dezbaterii publice.  La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12, la solicitarea proprietarului a fost prezentat, spre consultare, PUZ în vederea obținerii Avizului de oportunitate. În urma acestui demers a fost emisă o Comunicare prin care s-au cerut variante suplimentare de abordare a intervenției.

 La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12 a avut loc o întâlnire de consultare privind volumetria unui nou obiect arhitectural în această zonă. Răspunsul CZMI nr. 12 fiind – că este nevoie de variante care să integreze parte din clădirile aflate în acest perimetru.  

Până în prezent, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu a fost depusă nici o documentație în vederea emiterii unui aviz de specialitate pentru demolarea clădirilor existente pe acest amplasament.

Avizul Ministerului Culturii despre care se vorbește în presă este, de fapt, avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, emis în 2014, aviz pentru Studiul istoric – document prin care nu se avizează explicit demolarea clădirilor de pe ansamblul Liceului de Artă, el conținând o serie de condiții, după cum urmează:

La elaborarea documentațiilor de intervenții pe amplasament, acestea vor fi întocmite cu respectarea legislației specifice urbanismului, a Legii 50/1991 și a Legii 422/2001, reactualizate cu completările și modificările ulterioare

Concluziile Studiului istoric, nu conduc la “declasificarea clădirilor de pe amplasament” – termen incorect utilizat în protocolul întocmit între Primărie și Proprietar – terenul fiind acela care rămâne în continuare în ansamblul cuprins în Lista Monumentelor Istorice 2010(republicată în 2015, – cod 65, poziția TM-II-a-B-06100, Ansamblul urban II).

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service