Andrei Pandele – autorul unicului proiect fotografic îndreptat împotriva sistemului comunist, expune la Timișoara fotografii din timpul Revoluției

16 decembrie 2019 to 30 ianuarie 2020 18:00 - 20:00

Cunoscut fotograf al unora dintre cele mai dramatice momente ale istoriei recente a românilor, Andrei Pandele expune la Timișoara fotografii surprinse de el în zilele fierbinți ale Revoluției de la București. Proiectul său, intitulat „Re:vederea Revoluției”, ajunge pe simezele fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr.5), ca parte a expoziției „30”, inițiată de Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Goethe Institut și a Centrului Cultural German.

Fotografiile, realizate în București, în zilele de 21-25 decembrie 1989, de Andrei Pandele, sunt dezvăluite în premieră într-o rezoluție de excepție, perfect adaptată pentru acest proiect. Particularitatea imaginilor este oferită însă nu de numărul acestora sau de diferitele puncte cheie în care au fost fotografiate, cât de bogăția lor în detalii.

Vizualizarea în profunzime și tipul contemporan de… citire propus reprezintă caracterul excepțional al proiectului. Înțelegerea relației dintre evenimentele din decembrie 1989 și spațiul urban – în mod indirect a condițiilor de viață din epocă, dar mai ales apropierea de cadru, cu un grad de acuratețe a informației fotografiate remarcabil – sunt posibile prin performanțele noilor media și tehnologii. Ele permit o imersie în momentul surprins, odată ce imaginile prind viață și te captivează.  La data realizării filmelor negative în tehnică analogă, personajele din mulțime se distingeau doar ca o textură omogenă. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei contemporane, spațiul urban și empatic al fotografiilor capătă o altă profunzime. În multe dintre imagini se pot recunoaște fizionomiile personajelor. Repovestind istoria, expresiile lor ne emoționează cel mai mult.” – spune Andrei Pandele

Vernisajul expoziției are loc în 16 decembrie, de la ora 18, iar lucrările stau pe simeze până în 30 ianuarie 2020.

Andrei Pandele, arhitect și fotograf, este unicul autor din Europa de Est care a dus la bun sfârșit un proiect fotografic îndreptat direct împotriva sistemului comunist: expoziția „Fotografii interzise și imagini personale”. De-a lungul timpului și-a pus semnătura pe albume de fotografie precum: „Vom muri și vom fi liberi” (1990, alături de Irina Nicolau), „Fotografii interzise și imagini personale” (2007), „Martorul surpriză” (2008), „Casa Poporului, un sfârșit în marmură” (octombrie 2009), „Bucureștiul mutilat” (2018). Lucrările sale sunt expuse în galerii importante din București, Paris, Bratislava, Amsterdam, Haga, Gdansk, Moscova, Madrid etc, iar fotografiile îi sunt publicate în reviste precum: Photo, National Geographic, Sovetskoe Foto, Lettres de Paris, etc.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service