Balkan Performance Tour 2019 – eveniment de arte performative la Timișoara

1 februarie 2019 to 1 februarie 2019 19:00 - 20:00

2019-BalkanPerfrom-Poster-web

Balkan Performance Tour, eveniment de artă contemporană performativă, produs de galeria 12-14 Contemporary din Viena și curatoriat de Denise Parizek, în colaborare cu galeria META Spațiu din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, va debuta pe 1 februarie, de la ora 19:00, la Casa Artelor din Timisoara – Sala Studio (str. Augustin Pacha nr. 8) cu prima oprire din turul care a început cu Viena și va continua cu Novi Sad și Belgrad.

Evenimentul cuprinde o serie de trei performance-uri care au loc în aceeași seară, un adevărat tur de forță pentru publicul iubitor de artă, care are ocazia să vadă în acțiune artiștii participanți: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Austria), Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia), și grupul NOIMA (Timișoara).

Photo: Dana Moica

Photo: Dana Moica

Prima parte a programului propune intalația-performance susținută de Àgnes Hamvas și Hubert Hasler: un dialog purtat pin fax, ce sugerează lipsa comunicării personale în context actual, precum și limitările, schimbările limbajului și comunicării în era digitală. Și în cazul performance-urilor susținute de Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia) și NOIMA (Timișoara), ideea de bază- care este și punct de plecare- urmează același principiu, având, totodată, două poziționări diametral opuse: încadrarea în denumiri-clișeu a femininului și masculinului ce apelează la aceleași forme de expresie și, totuși, prezintă diferențe în lipsa oricărei evaluări. Acum avem o teză și o antiteză, o poziție feminină și una masculină; ceea ce lipsește este sinteza.

noima (2)

În contrapartidă, NOIMA prezintă performance-ul „dLight” care a evoluat constant de-a lungul anilor. Artiștii, parte a grupului NOIMA, se joacă cu concepte precum LUMINA/LIGHT și LUMEN/ WELT. Alegând un punct specific de focalizare, artiștii „lumineză” anumite abordări ale lumii civilizate sau o pun în lumină (Light).

 Balkan Performance Tour va continua cu Novi Sad, în 4.02.2019 – Kultur Center și Belgrad (6.02.2019 -Ostavinska Galerija).

Parteneri: Forumul Cultural Austriac, Österreichische Botschaft Belgrad – Austrijska Ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum Sarajevo/Österreichisches Kulturforum Sarajewo

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service