Centenar bănățean – Călătoria către Unire

28 noiembrie 2018 to 28 noiembrie 2018 06:00 - 23:00

afis jpg.

Gândul de a fi împreună, uniți într-o țară, a marcat secole de-a rândul, un întreg neam. Acum 100 de ani, bunicii și străbunicii noștri din toate locurile românești, au spus un “Da” hotărât Marii Uniri. Și chiar dacă, Banatului i-au mai fost hărăzite câteva luni de așteptare, de bucuria sărbătorii și dorința de a fi alături de frații întru neam și limbă au avut parte și bănățenii. Oameni ai locului care au trăit subiectiv Marea Unire. Acum, la 100 de ani de Romania mare, ei trăiesc subiectiv Centenarul. Centenarul bănățean.  Direcția Județeană pentru Cultură Timiș inițiază un proiect de aducere în prin plan a întâmplărilor și mărturiilor participanților bănățeni la Unire. Primul eveniment din cadrul proiectului “Centenar bănățean” – Călătoria către Unire își propune să reconstituie drumul parcurs cu trenul de delegații bănățeni către Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Astfel, reprezentanții a aproape 15 de comune din Banat s-au arătat doritori să refacă drumul strămoșilor lor către Alba Iulia. Aceștia vor călători cu trenul, cu o garnitură specială CFR, de la Timișoara către Alba Iulia, în 28 noiembrie 2018. În orașul Unirii, ei vor fi întâmpinați de autoritățile locale pentru ca, mai apoi să aibă parte de un program special dedicat lor, menit să îi transpună în atmosfera de sărbătoare a acestui eveniment special pentru România.

La această călătorie specială pot participa toți cei care simt și vor să fie parte a unui eveniment esențial. Aceștia își pot anunța intenția până în data de 31 octombrie 2018, la adresa de mail centenarbanatean@gmail.com.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service