Cultura Cucuteni și misterele ei – subiectul unei noi ediții a proiectului „Serile patrimoniului”

17 mai 2019 to 17 mai 2019 17:30 - 18:30

Lumi apuse. Simboluri. Și istorii din vremuri îndepărtate. Toate – într-un demers cultural – parte a proiectului „Serile patrimoniului”, proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Întâlnirea lunii mai are ca temă „Misterele culturii Cucuteni, de la simbol la protoscriere”. Evenimentul îl are ca invitat pe lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În cadrul întâlnirii este prezentat cadrul geografic și istoric  al culturii Cucuteni-Tripolia, proiecție bazată pe imagini cu vestigii arheologice de notorietate, sunt analizate și comparate câteva dintre misterioasele simboluri ce apar pictate sau incizate pe obicte ceramice ori idoli feminini, din vasta cultură neolitică central europeană. Sunt puse în discuție linia șerpuită, mai apoi spirala dublă, motivele romboidale, alături de multe alte nebănuite semne-simbol ce întregesc uimitoarea paletă de arhetipuri ancestrale, parafrazând din vasta operă a ilustrei savante Marija Gimbutas – „Civilizația marii zeite, ori din Romulus Vulcănescu –  „Mitologie Romană”, cât și din „Calea rătăcită” – Constantin Prut, lucrări avizate ce pun în valoare patrimoniul neolitic cucutenian.” – spune Gabriel Kelemen

Întâlnirea are loc vineri, 17 mai, de la ora 17.30, în sala StudioArt a Casei Artelor. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie pe adresa  arheologie@culturatimis.ro, până în 16 mai. Prezentarea are loc în cadrul evenimentului „Cât ne ține cultura?”.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service