DJC Timiș lansează o nouă serie de publicații dedicate patrimoniului bănățean

12 martie 2019 to 12 martie 2019 18:00 - 20:00

“O contribuție la istoria Timișoarei medievale” – acesta este titlul volumului care va fi lansat marți, 12 martie, de la ora 18.00, la Casa Artelor, în cafeneaua Klapka. Este vorba despre un demers reconstitutiv semnat de Florin Drașovean, Zsuzsanna Kopeczny, Georgeta El Susi, Florentina Marțiș și Alexandru Flutur, care vizează “cercetările arheologice preventive efectuate pe strada Emanuil Ungureanu nr.2”.

Cartea este structurată în patru capitole: Descrierea situației arheologice, Analiza inventarului arheologic, Studii interdisciplinare și Concluzii, fiecare contribuind esențial la construirea unei imagini de ansamblu a peisajului arheologic din zona cercetată. O zonă cu un important bagaj de informații salvate în ultimul moment.

“O sesizare a unui om implicat direct în viaţa culturală a urbei care ne-a spus, cu sfioşenia şi nobleţea-i caracteristică, de cele câteva secole de istorie săpate de excavatoare într-un timp record. Am intervenit târziu, când peste doi metri de strat arheologic din trupul oraşului fuseseră deja dislocaţi, al oraşului medieval, cel atât de puţin cunoscut de noi toţi. Am intervenit când mai erau la locul cel aşternut de vreme doar primul nivel din existenţa urbei, aflat la peste doi metri sub “cota 0”. Şi în cele ce vor urma veţi putea citi ce s-a mai putut descoperi.” – spune Florin Drașovean, responsabil științific al cercetărilor preventive de pe strada E. Ungureanu nr.2

Despre importanța acestui demers pentru istoria urbei și nu numai va vorbi, la lansare, dr. Adrian Magina, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan de la Reșița.

Volumul “O contribuție la istoria Timișoarei medievale” este primul dintr-o nouă serie editată sub egida Direcției Județene pentru Cultură Timiș și numită Bibliotheca Patrimonii Banatici. El dispune atât de o formă tipărită, cât și de una în format electronic, variantă care va sta la dispoziția publicului pe site-ul DJC Timiș: www.culturatimis.ro, începând cu 12 martie.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service