DJC Timiș reia proiectul „Serile patrimoniului”

31 martie 2022 to 31 martie 2022 18:00 - 20:00

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș reia unul dintre proiectele sale de succes: „Serile patrimoniului”. Prima întâlnire din anul 2022 are loc joi, 31 martie, de la ora 18.00, în Sala Studio a Casei Artelor. Tema acesteia este una pe cât de provocatoare, pe atât de tentantă: „Seniorii războiului în lumea dacică”, subiect prezentat de dr. Cătălin Borangic.

„Adesea citim despre daci și Dacia texte și lucrări lipsite de nuanțe, îngrijorător de pline de stereotipii rostogolite atât de mult, încât au devenit ele însele modele fizice și morale. Este însă tot mai evident că istoria Daciei era mult mai dinamică și mai plină de culoare.

Ce atrage atenția, în tot acest peisaj, este evoluția subită, aproape de neînțeles, repeziciunea cu care o constelație de familii, clanuri și triburi diverse s-au coagulat social și politic. Chiar faptul că acest proces s-a desfășurat manu militari repune în normal lucrurile, civilizația dacică, chiar regatul dac având la bază și sprijinindu-se întreaga existența pe elitele războinice. În contrasens cu acest firesc, de fapt, întreaga lor istorie suferă din capul locului de povara originalității, căci regatul dac a fost o altfel de arhetipală simbioză între organizarea de tip elenistic și cea de factură tribală, traco-celtică. Numele celor care au fost în miezul acestei fascinante povești, până la urmă, a fost cel de daci, chiar dacă în istorie li s-a spus, uneori, în multe alte feluri.

Despre acești daci și despre armele cu care și-au făurit istoria trebuie să vorbim, căci este timpul să dărâmăm clișee și imagini greșite sau răuvoitoare. Putem face asta împărțind ceea ce știm fiecare despre regii, despre aristocrații, războinicii, preoții, zeii, cetățile, armatele și armele lor. Despre lumea lor, în definitiv. Așa cum a fost.” – spune dr. Cătălin Borangic

Înscrierile pentru participarea la acest eveniment se fac pe adresa de email: arheologie@culturatimis.ro, până în 29 martie, ora 16.00. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook https://www.facebook.com/djctimis.

În interiorul Casei Artelor este recomandată purtarea măștii de protecție.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service