La pas prin istorie. Chaak – cetatea uitată

18 aprilie 2018 to 18 aprilie 2018 10:00 - 18:00

Chaak afisStiați că din fosta cetate Ciacova, ridicată undeva la final de secol XIV și numită în vechime Chaak, se păstrează doar Cula, unicat în județul Timiș? Că în preajma ei, în vremuri de demult, militarii și oamenii de seamă ai timpului, își apărau prin duel, onoarea rănită? Sau că, undeva la sfârșitul anilor 70, Cula a fost scena unei romantice povești cu… fantome? Sunt doar câteva dintre tainele celui mai bine păstrat donjon din Timiș. Taine pe care un grup de specialiști de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Universitatea de Vest, Muzeul Național al Banatului le completează cu informații științifice bine puse la punct și le aduc în fața publicului în 18 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat de Direcția Judeană pentru Cultură Timiș. Vorbim despre un workshop intitulat Chaak– cetatea uitată și prilejuit de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice.

“Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a demarat anul acesta o serie de workshopuri dedicate în special ghizilor turistici. Dorim astfel ca informații foarte interesante, dar mai puțin cunoscute despre istoria și patrimoniul Timișului să ajungă la publicul larg. Evenimentul de la Ciacova este al patrulea din cadrul acestui proiect. De ce Ciacova? Pentru că vorbim despre o localitate cu… tentații turistice, în special pentru iubitorii de istorie. În plus, în ultimii 5 ani, aici s-au desfășurat cercetări arheologice și proiecte de restaurare a patrimoniului mobil și imobil de aici. Aducem astfel în fața publicului informații noi și interesante.” – spune Victor Bunoiu,consilier DJC Timiș și coordonator al evenimentului.

Întâlnirea va avea loc în Biserica Romano Catolică din Ciacova, în 18 aprilie 2018, începând cu ora 10.00.

Cu acest prilej, participanții vor asista la următoarele prezentări:

  • …castro similiter Chaak appellate… (1395-1701) – Sorin Forțiu
  • Trecutul sub pașii noștri – Cercetările arheologice preventive din Piața Cetății, str. Nicolae Bălcescu, str. Timișului (2013-2017) – arhg. dr. Dorel Micle (UVT), arhg. dr. Alexandru Flutur (MNB), arhg. dr. Silviu Ene, Răzvan Petcu, Mihai Dunca, Silviu Iliuță (UVT)
  • Studii privind reabilitarea Culei și a Ansamblului urban “Piața Cetății” Ciacova – arh. Bogdan Demetrescu, arh. Alexandru Ciobota
  • Din lumea militarilor de altădată – Cazarma de cavalerie din Ciacova – arhg. Dan Vlase (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  • Restaurarea steagului pompierilor voluntari din Ciacova – dr. Hedy M. Kiss (Universitatea de Vest Timișoara)
  • Monumente, legende urbane – arhg. dr. Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)

Întâlnirea se va finaliza cu un tur ghidat în Ciacova susținut de prof. Bogdan Seculici (Liceul “Alexandru Mocioni” Ciacova)

Înscrierile se vor face pe adresa de e-mail arheologie@culturatimis.ro pana la data de 16 aprilie, ora 16.00.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service