Nobilii Imperiului – protagoniști ai unei noi ediții a proiectului „Serile patrimoniului”

28 martie 2019 to 28 martie 2019 18:00 - 20:00

Despre putere. Despre privilegii. Despre proprietăți. Dar și despre responsabilități și implicare în viața socială. Despre felul în care nobilii Imperiului Austro Ungar își îndeplineau îndatoririle față de familie și societate. Despre toate acestea – într-o întâlnire provocată de o nouă ediție a proiectului „Serile patrimoniului”, proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Evenimentul, intitulat “Blazoane uitate. Nobilii Imperiului în cultura și administrația din Banatul Austro-Ungar” îl are ca invitat pe Bogdan Bumbăcilă.

“Viețile familiilor nobiliare au incitat întotdeauna imaginația oamenilor, indiferent de nație, cultură sau timpuri. Stilul de viață opulent, puterea, facilitățile oferite de monarhi și proprietățile imense, de cele mai multe ori, nu au fost singurele lor caracteristici. Atributul de nobil trebuia înțeles ca și o responsabilitate pentru societatea în care familia trăia. Ca și astăzi, banii au putut constitui un mijloc bun pentru o educație înaltă. Mulți dintre membrii acestor familii au beneficiat de instruire în școli europene cu tradiție și câteva valori bine sădite în familiile vechi  îi rechema acasă unde își aduceau aportul în sectorul cultural și administrativ local sau dezvoltarea regiunii unde familia deținea pământ sau reședințe.  De cele mai multe ori, impactul muncii lor devenea unul la nivel național, remarcându-se ca și academicieni, politicieni, compozitori. Prezentarea își propune rememorarea câtorva dintre aceste personalități care s-au remarcat ca promotori sau care au ieșit efectiv din timpurile lor și care uneori datorită discreției aferente statutului lor de nobili și trecerii timpului, tind să rămână uitate.”-spune Bogdan Bumbăcilă

 Întâlnirea are loc joi, 28 martie, de la ora 18.00, în sala StudioArt a Casei Artelor. Cei care doresc să participe la ea trebuie să se înscrie pe adresa  arheologie@culturatimis.ro, până în 27 martie.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service