“Familiile nobiliare și reședințele lor. Banat (sec XIX – XX)” – este titlul evenimentului lunii iulie din cadrul proiectului “Serile patrimoniului”, proiect inițiat și organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Prelegerea, susținută de Bogdan Bumbăcilă, aduce în prim plan un subiect mereu în actualitate: cel al patrimoniului construit din zona Banatului. Vorbim aici despre o categorie aparte de clădiri istorice: reședințele nobiliare. Imobile care, dincolo de valoarea lor arhitecturală, ascund și numeroase povești de viață, istorii ale nobililor lor proprietari.
“În Banatul actual, familiile nobiliare au apărut într-un număr mai semnificativ începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind relocate în scop administrativ de către autoritățile habsburgice. Odată cu apariția monarhiei duale austro-ungare, mai multe familii localnice au primit distincții aristocratice pentru a se asigura o stabilitate politică și administrativă. Avantajele apariției acestor nobili au fost numeroase: prin preocupările lor și adesea prin donații personale, s-au construit nu numai reședințele lor care încă mai dăinuie dar mai ales școli, spitale, clădiri de administrație, infrastructură adiacentă.” – spune Bogdan Bumbăcilă
Evenimentul are loc în 18 iulie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor. Accesul se face pe baza unei înscrieri prealabile. Solicitările se trimit pe adresa arheologie@culturatimis.ro până în 16 iulie 2018, ora 16.00.