Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură

15 octombrie 2018 to 15 octombrie 2018 18:30 - 21:00

cover facebook

Povestea unui proiect inedit. Și o temă mai actuală ca niciodată. Cea a patrimoniului industrial. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș continuă seria evenimentelor din cadrul proiectului Serile patrimoniului, cu o întâlnire inedită. “Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură” este titlul evenimentului care are loc în 15 octombrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor.

“Tema aleasă de noi pentru întâlnirea din octombrie este extrem de vastă și actuală. Tocmai de aceea, am ales să dezbatem un caz concret: cel al minei Petrila – un loc cu o istorie recentă foarte zbuciumată, un loc al cărui destin pare a fi însă unul mai… norocos decât al altora. Și asta grație unor oameni din zonă, în frunte cu deja celebrul Ion Barbu, care se încăpătânează să transforme ruinele fostei mine, într-un spațiu cultural vizibil și viu.” – spun organizatorii evenimentului

Întâlnirea din 15 octombrie va debuta cu proiecția filmului “Planeta Petrila” – producție regizată de Andrei Dăscălescu și distribuită de Transilvania Film. Proiecția va fi urmată de o serie de discuții pe tema patrimoniului industrial. Invitați ai evenimentului sunt Ion Barbu și arhitectul Mihai Danciu.

„La fel ca întreaga Vale a Jiului și, de fapt, toate orașele post-industriale, Petrila trece printr-un proces de regăsire a unei rațiuni de a fi. Dincolo de resemnare sau fatalism, atitudini întâlnite cu precădere în discursul colectiv, orașul continuă să se contracte lent, rezultat al diminuării activităților economice care i-au determinat inițial apariția. În acest peisaj post-industrial, specific din perspectivă socio-economică şi culturală, intervenţiile asupra patrimoniului industrial sunt strâns legate de asumarea unui program general de regenerare prin cultură. Parcursul de până în prezent arată doar primele etape ale unui proces amplu de reconversie care se construiește treptat și influențează viitorul întregii comunități. Faptul că Mina Petrila devine un nou centru al orașului reprezintă șansa unei schimbări în discursul general, de la resemnare la optimism şi de la fatalism la ataşamentul la valorile comune care formează comunitatea petrileană la apusul mineritului.” – spune arhitectul Mihai Danciu

Rezervările se fac pe adresa de mail: arheologie@culturatimis.ro pana în 12 octombrie. Costul unui bilet este de 10 lei, iar biletele se obțin de la Casa Artelor, înaintea evenimentului.
“Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură” este un eveniment desfășurat în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural, sub egida DOM100 și în colaborare cu Asociația Marele Ecran. Sponsor: Cramele Oprișor.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service