Librăria Cartea de Nisip are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 17 iunie, 2017, începând cu ora 19.00, la Casa Artelor (Strada Augustin Pacha, nr.8), la un eveniment special pentru copii și adulți: lansăm A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum. La întâlnire vor participa Dan Ungureanu, ilustratorul lui Apolodor, și Răzvan Zamfirescu, autorul blogului Colț Firesc de Refugiu. Dan Ungureanu ne-a promis că ne va învăța să îl desenăm pe Apolodor.
Cărțile cu Apolodor reprezintă un text unic în cultura română, valoros atât după criteriile poeziei mari, cât şi după rigorile specifice literaturii celor mici. Un poem de o mare inventivitate, cu niveluri şi chei de lectură diferite, o carte de aventuri, dar şi o carte despre literatură, cu un narator când ingenuu, când pus pe şotii, cu un personaj ba curajos, ba nu prea, cu un mesaj satirico-politic, dar şi cu unul profund uman, vorbind atât pe înţelesul copiilor, cât şi, prin frumoase subînţelesuri, cu cititorul adult, devenit colaborator al poetului.
DAN UNGUREANU (1981, Câmpulung Muscel) a învățat să deseneze încă dinainte de a învăța să scrie. În 2010 a ilustrat o carte de poezie pentru copii și atunci a știut că asta vrea să facă. A urmat Facultatea de Arte din Timișoara, secția Pictură, iar în 2013 s-a înscris la un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art. Și, în timp ce studia arta de a ilustra cărți pentru copii, și-a dat seama că e pregătit să scrie. Așa a apărut Nara and the Island (Nara și insula – în curs de apariție la Editura Arthur), carte nominalizată la Premiul Medalia Kate Greenaway 2017. Iar Apolodor l-a găsit la începutul lui 2016 și au pornit la drum, de-a lungul și de-a latul pământului, cu creioanele pregătite pentru a însemna fiecare pățanie.
GELLU NAUM (1915 – 2001) a fost poet, prozator şi dramaturg, cel mai important reprezentant român al suprarealismului. A studiat filozofia la Bucureşti şi la Paris. A fost prieten cu alţi reprezentanţi de seamă ai avangardei, cum ar fi Victor Brauner sau Gherasim Luca. După instaurarea comunismului, scrie o vreme cărţi pentru copii şi traduce. Se retrage la Comana, scriind în continuare poezii, piese de teatru şi un roman.