Trei. Expoziție-eveniment la Casa Artelor

5 iulie 2018 to 31 iulie 2018 19:00PM - 21:00

Afis-TREI-Dragos_Patrascu-TM2018-A3

Linia. Trasată în creion. În tuș. În acril. Scoasă la iveală în lemn. Ori croită din obiecte. Întru zicerea de povești. Întru crearea de istorii și senzații. Material de lucru pentru trei plasticieni. Trei artiști ale căror lucrări ajung în fața publicului de la Timișoara, în galeria Pygmalion a Casei Artelor, într-un demers artistic pus la punct de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Dan Erceanu, Dragoș Pătrașcu și Simion Cristea sunt artiștii vizuali care și-au reunit lucrările sub același titlu: “Trei”.

Artist cu un palmares impresionant, Dan Erceanu le va împărtăși privitorilor care trec pragul galeriei Pygmalion experiența sa de gravor și desenator de excelență.

“(…) Dan Erceanu face parte din acea familie de „aventurieri” ai vizualului din care provine un regizor ca Fellini, de exemplu, artiști caracterizați de gustul baroc al saturării fiecărui cadru cu elemente a căror somptuoasă plasticitate polemizează reciproc spre instaurarea unor neliniștitoare zone de emoție.” – spune François Pamfil.

Artă cu mesaj pentru suflet. Este felul în care graficianul Dragoș Pătrașcu se exprimă, în care alege să spună lucrurilor… pe nume.

Cu toate că am o formaţie de grafician, mă pot recomanda drept artist vizual. Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna schimbarea. Nu am rămas niciodată mult timp într-un „loc”. Am traversat de-a lungul anilor nenumărate tehnici, viziuni, concepte şi chiar curente artistice. (…) Totuşi, desenul a rămas una dintre marile mele iubiri. Continui să desenez aproape zilnic, ţinându-mi un fel de „jurnal” artistic, în care a început să pătrundă, de vreo doi ani, şi cuvântul. (…) Am avut întotdeauna un public. Poate pentru că lucrările mele sunt într-o strânsă relaţie cu poezia, neavând, cred, un caracter ermetic, ci spunând cîte o poveste. Poate pentru că am fost preocupat în egală măsură de idee, de concept, cât şi de tehnică.” – spune plasticianul Dragoș Pătrașcu

Trio-ul artistic găzduit de Casa Artelor este completat fericit de un sculptor. Vorbim despre Simion Cristea.

„Simion Cristea însuflețește lemnul prin intermediul simbolului, îl apropie de o formă palpabilă ce nu necesită încadrarea într-un timp al omenirii. Sculptura sa, calmă și serenă, ferm articulată, ferită de ambiguități, structurează o lume secundă realității dar care se revendică din aceasta, fiind o metaforă pentru meditație.” – spune criticul de artă, Maria Bilașevsch

Vernisajul expoziției “Trei” are loc joi, 5 iulie, de la ora 19.00. Expoziția rămâne pe simeze până în 31 iulie.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service