Joi, 21 februarie, începând cu ora 18.00, la Galeria Pygmalion (Casa Artelor) din Timișoara, va avea loc vernisajul expoziției de pictură – under│water – aparținând artistei Raluca Băjenaru. Expoziția este curatoriată de Emilian Mărgărit.
‹‹Picturile ce fac obiectul acestei expoziții nu comunică stări, nici referințe concrete. Intuitiv, am putea plasa miza lor artistică în procesul de translatare a unui ambient în registrul pictural. Această intuiție poate fi amplificată explicativ dacă luăm în calcul proiectele anterioare ale artistei ce atestă atât nevoia firească de a experimenta diverse tehnici sau practici artistice, cât și un cadru problematic personal. Raluca Băjenaru a realizat instalații, cu o componentă de performance, care vizau capacitatea de „încărcare” strict vizuală a scrierii (Asemia, 2015; Scriere dezasamblată, 2016), ori suspendau logica de investire semantică a cuvintelor prin amenajarea unor contexte atipice de vizibilitate (Increat. Instalație pentru cuvintele dinainte de cuvinte, 2017; Breath Screen, 2017). De asemenea, a creat o serie de instalații în care pune în discuție funcția memoriei (istoriei), plasând zona de constituire a arhivei la nivelul suprafeței corporale (Arheologie senzuală, 2016).
Ce au toate acestea în comun? Supoziția că există un primat al „imaginii” în procesul de cunoaștere, o lume a percepțiilor a cărei experiență directă este modificată continuu de logica limbajului. Cât timp cuvintele nu arată, ci spun sau însoțesc explicând o imagine, pare necesar să ne întrebăm asupra autorității lor în raportul pe care îl avem cu noi înșine (corp, biografie etc.), cu ceilalți (interpretări sociologice, psihologice etc.) sau cu lumea (interpretări religioase sau științifice). Pentru Raluca Băjenaru, obiectul artistic are menirea de a face vizibilă această preeminență contestând funcția dominantă a cuvântului scris (explicație, teorie).
Prin pictură, ea continuă tematizările nondiscursive asupra „imaginii”. A picta înseamnă a „reflecta” asupra regimului de vizibilitate al unui mediu, under | water prezentându-se ca un clasor inexact al decantărilor experimentale și senzoriale, realizate pe suprafața pânzei. Imersiunea în mediul acvatic nu este redată prin opoziție cu un alt ambient, ci sesizată în modul ei propriu de apariție sau reflectare „diluată”. Lucrările sugerează acest mediu, proiectând contururi neclare, culori difuze prinse în mișcări aleatorii sau organice, articulații indistincte și impresii pe care imaginația le duce într-o formă incipientă de configurație obiectuală. Reprezentarea picturală a acestei „densități” subacvatice permite imaginii o eliberare temporară de logica limbajului, cât și un spațiu de joc în jurul arbitrariului percepțiilor, redat prin texturi, suprapuneri de culoare, puncte de intensitate și coagulare››. (Emilian Mărgărit)
Expoziția under│water poate fi vizitată până pe 12 martie la Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha nr.8, Timișoara.
—————————————————————————————————————————-
Raluca Băjenaru dezvoltă proiecte din sfera instalației, performance-ului, intervenției în spațiul public, land art. Ultima sa expoziție personală, intitulată INCREAT – Instalație pentru cuvintele dinainte de cuvinte (2017 – Atelier 030202, București), a avut drept piesă centrală o instalație suspendată formată din peste 60 de kg de cuie ruginite, recuperate din construcții și experimentele (lucrări foto/video) asociate acesteia.
În ultimii ani, Raluca Băjenaru a participat la proiecte de rezidență artistică în Franța (Strasbourg – Haute Ecole des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta). Este absolventă a UNARTE București, secția Pictură. Mai multe detalii despre activitatea artistei puteți afla accesând: www.ralucabajenaru.blogspot.ro și canalul său de youtube: https://www.youtube.com/user/TropaTrop7
—————————————————————————————————————————-
Emilian Mărgărit este curator independent, colaborator la revista ‘Arta’, membru fondator și director al Asociației ‘Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet’ (din 2017), București.
A curatoriat expoziția „Two with Two” (Adi Matei, Cristian Răduță, Teodor Graur, Marian Zidaru) în 2016 la Galeria ElectroPutere. Are un doctorat în filosofie, a publicat articole în cărți și reviste de specialitate și a participat la rezidențe de studiu în Konstanz (Germania) și Paris (Franța).