Casa cu har – expoziție în Cafe Klapka

24 mai 2016 08:00 PM
invitatie bannerAsociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, vă invită le vernisajul expoziției „CASA CU HAR” care prezintă propunerile pentru restaurarea casei în care s-a născut părintele Teofil Părăian.
Casa Părăian este o casă traditională transilvăneană de sfârșit de secol XIX, început de secol XX, din satul Topârcea județul Sibiu. În această casă s-a născut și a copilărit unul dintre cei mai importanți monahi ortodocși români: Părintele Teofil Părăian.
 
Situată la răscruce de drumuri, căzuta în uitare de mai bine de 30 de ani, casa strigă după ajutor. Astfel, cu binecuvântarea urmașilor familiei Părintelui Teofil Părăian, Asociația pentru Patrimoniu Activ- PACT în colaborare cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, Primăria Ocna Sibiului, Asociația Monumentum și Asociația Peisagistilor din România a inițiat o strategie de restaurare a casei. Casa se va transforma într-o casă memorială dedicată Părintelui Teofil Părăian cu un centru de studii în vernacular. Casa și restaurarea sa vor deveni prilej de învățătură și întâlnire.
 În acest sens, în iulie 2015, sub îndrumarea  prof. dr. arh. Teodor Gheorghiu și a  asist. drd. arh. Dan Idiceanu a avut loc o primă practică studențească la Topârcea în casa Părăian. Propunerile din aceasta practică vor fi prezentate în cadrul expoziției. Acest tip de școală de vară va fi continuat anual, iar ediția a doua, din iulie 2016 va fi lansată cu acest prilej.

În același spirit, expoziția va prezenta continuarea proiectului de la Topârcea prin intermediul lucrărilor studenților din anul 5 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, care în cadrul Proiectului de Restaurare de la școală, coordonat de ș.l. dr. arh. Diana Belci și asist. dr. arh. Gabriela Pașcu, au studiat casa și satul venind cu propuneri în vederea transformării sale în casă memorială cu un centru de cercetări atașat.

Proiectul de restaurare „Casa cu Har” dorește nu numai să salveze un obiect valoros de arhitectură tradițională, ci să facă acest lucru implicând comunitatea locală și tinerii. În spiritul Părintelui, un mare iubitor al patrimoniului cultural tradițional, casa sa memorială va fi clădita ca o contrapondere la „dărâmarea” continuă și aparent ireversibilă a satului românesc.
 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service