„Dubla dimensiune” – un exercițiu de memorie culturală dedicat sculptorului Szakáts Béla

4 mai 2023 to 5 iunie 2023 18:00 - 10.00

Bucuria reîntâlnirii cu opera și poveștile de viață ale maeștrilor Timișoarei continuă la Casa Artelor. Galeria Pygmalion (str. Episcop Augustin Pacha nr.8) găzduiește, de la începutul lunii mai, o nouă expoziție, cea de-a treia, din cadrul proiectului „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. De data aceasta, exercițiul de memorie culturală propus publicului îl are ca protagonist pe sculptorul Szakáts Béla*.

„Pentru arta vizuală timișoreană din ultima jumătate de secol, Szakáts Béla e un nume care contează foarte mult, atât ca artist vizual, care a creat și a expus aici, cât și ca dascăl al numeroaselor generații de elevi și studenți de la Arte. Și-a asumat cu seriozitate și exigență rolul de profesor, fiind dedicat celor care au vrut să învețe cum să deseneze și să modeleze. Ba chiar pe unii i-a determinat să facă asta. A fost un pedagog intransigent, creativ și perfecționist, fiindcă și-a iubit elevii și meseria. Nu altfel a fost ca artist. Întrucât n-a acceptat jumătățile de măsură, a devenit incomod. Sieși, în primul rând. Și așa a rămas până la capăt. Cum tot până la capăt a fost alături de arta sa.” – spune scriitorul Robert Șerban

Întâmplarea culturală vernisată joi, 4 mai, de la ora 18.00 și curatoriată de sculptorul Endre Farkas, este intitulată „Dubla dimensiune”.

„Expoziția Dubla dimensiune conține mai multe desene pe care Szakáts Béla le-a realizat chiar în ultimii săi ani de viață, cât și câteva sculpturi. Modela mai rar (o făcea cu aceeași exemplară măiestrie și minuție, atent la detalii, cât și la întreg, la structura de rezistență internă a piesei, dar și la amprentele pe care lutul le-ar fi putut păstra), însă desena constant și cu plăcere. (…) sunt desene nemaiexpuse până acum, care vorbesc despre dimensiunea mai puțină știută (în fond, necunoscută pentru majoritatea iubitorilor de artă) a sculptorului Szakáts Béla: aceea de rafinat și surprinzător desenator.spune Robert Șerban

 Cuvinte despre creator și opera sa va rosti scriitorul Robert Șerban. Povestea plastică semnată Szakáts Béla va fi însoțită, la vernisaj, și de una sonoră „spusă” de muzicienii: Cári  Tibor (pian), Szabó J Attila (violoncel) și Carmen Paulescu (vioară).

Expoziția stă pe simeze până în 5 iunie 2023.

 

*Szakáts Béla s-a născut 19 septembrie 1938, în Odorhei. În 1962, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion  Andreescu” din Cluj Napoca. După absolvire, devine profesor de sculptură la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, activitate pe care o desfășoară fără întrerupere, mai bine de trei decenii. Din 1994, activitatea sa didactică se mută la Facultatea de Artă din Timișoara, unde este șeful Catedrei de sculptură. Dincolo de activitatea de dascăl iubit și respectat de tinerii săi elevi și studenți, Szakáts Béla a fost un creator inspirat. Încă din deceniul șase, de la începuturile sale artistice, a participat cu regularitate la tabere de creație, saloane oficiale, republicane, la expoziţii personale, colective şi de grup din ţară şi din străinătate, lucrările sale de sculptură bucurându-se de apreciere ori de câte ori au ajuns în fața privitorilor. Opera sa a fost răsplătită cu numeroase premii şi aprecieri ale criticilor de artă. Szakáts Béla s-a stins din viață în iunie, 2022.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service