„Flight Square” – una dintre mutările frecvent întâlnite în șah*, a devenit sursă de inspirație pentru 11 artiști vizuali și titlu al unei expoziții care își așteaptă vizitatorii în Galeria Pygmalion (strada Augustin Pacha, nr.8). Este vorba despre un demers plastic inițiat de artistul vizual Ciprian Chirileanu, demers la care au răspuns prezent 11 dintre foștii săi elevi.
„ Flight Square (sau „pătrat de zbor”) este una dintre mutările frecvente în șah. Ea înseamnă un pătrat de pe tabla de joc pe care o piesă se poate „refugia”, evitând atacul unei piese adverse. Pornind de la această idee, i-am provocat la un exercițiu plastic pe foștii mei elevi (de la Școala Gimnazială nr.16, Școala Gimnaziala nr.21 și Liceul „Grigore Moisil”), acum – absolvenți ai unor facultăți de profil. Pornind de la tematica generală a șahului ca pretext, lucrările expuse, parietale și tridimensionale, abordează diferite concepte, genuri și tehnici artistice, conforme cu pregătirea fiecăruia.” – spune Ciprian Chirileanu
Până în 25 octombrie, pe simezele Galeriei Pygmalion pot fi văzute lucrări semnate de: Ștefan Bogdan, Radu Cârstean, Anda Colhon, Giulia Delcea, Claudia Drăgănescu, Vivien Fritz, Kasumi Asahina, Gavril Pop, Alina Radu, Dana Simionescu și Sebastian Tătaru. Vernisajul expoziției are loc în 6 octombrie, de la ora 18.00.
*Cu o imagine iconică inconfundabilă a tablei de joc, dată de alternanța pătratelor albe și negre, simbolistica șahului este percepută ca un câmp al puterilor cosmice între lumină și umbră, unde jucătorul, aflat între entuziasm și stăpânire de sine, între rațiune și instinct, ordine și hazard, își dezvoltă treptat capacitatea de preluare a controlului teritorial, dar și psihologic, al jocului și, implicit, al adversarului.
Numit și „sportul minții”, jocul de șah se practica la Timișoara încă din sec. al XVIII-lea, ulterior fiind cunoscuți pe plan național și internațional numeroși mari maeștri: Alexandru Tyroler (primul campion al României, 1927), Aurel Anton, Pius Brânzeu, Ligia Jicman, Sergiu Grunberg, Cristina-Adela Foișor, Corina Peptan și alții, dar și activitatea unor cluburi precum AEM Luxten Timișoara (câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, 1998, feminin), CSU Universitatea de Vest Timișoara, Clubul Sportiv Medicina Timișoara (singurul club cu tradiție din țară, încă activ, celelalte desființându-se) etc.