INDIVIDUAL COMPUS (INDIVIDUAL ALL-AROUND)

22 septembrie 2023 to 3 decembrie 2023

O expoziție cu: 111invers1 (Mugur Grosu & Lumi Mihai), Allienim (Ileana Moro & Marius Rițiu), Florin Arhire, Olivia Berckemeyer, Marie Bovo, Kerstin Brätsch, Mirela Cerbu, Nicolae Comănescu, Radu Comșa, Iulian Cristea, Călin Dan, Wim Delvoye, Eduard Gabia & Valeriu Borcoș, Vlaicu Golcea, Dimitrie Luca Gora, Dumitru Gorzo, Alex Higyed & Andreea Ioniță, Gregor Hildebrandt, Oda Jaune, Ioana Joa, Alicja Kwade, Radu Manelici, Andreea Medar, Tudor Mutrescu, Adrian Florin Pop, Laure Prouvost, Marius Rițiu, Juliette Sturlese, Mircea Suciu, Mihai Toth, Ecaterina Vrana, Jorinde Voigt, Tomasz Wendland, Thomas Zitzwitzâ curatoriată de: Alex Radu, Thomas Zitzwitz, Justin Baroncea (design de expoziție), Maria Ghement

(design de expoziție), Elena Stanciu (manager expoziție)

organizată de /SAC la Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății 5) în perioada: 22 septembrie – 3 decembrie 2023

 ***

„Ce face ca experiența noastră de contemporaneitate să fie diferită de cea din vremurile anterioare? (…) Cred că trebuie să ne confruntăm cu faptul că suntem nevoiți să ne căutăm, cât mai urgent, viitorul într-o agregare reimaginată a diferențelor noastre.” (Terry Smith)

Contemporaneitatea, azi, constă în simultaneitatea a nenumerate modalități de a fi, de a crea, de a vedea și aprecia aceeași lume. Trăim o contemporaneitate a diferențelor, într-o lume ce ne divizează și polarizează, într-un sistem ce tinde să ne pună mai curând în competiție decât în compoziție.

Ce ar putea însemna ideea de compoziție azi în artele contemporane, în dinamica social-politică, în viața noastră personală? În ce fel expoziția (internațională) și spațiul expoziției, ca loc de întâlnire, acum-aici la Comenduirea Garnizoanei, cu specificul ei arhitectural și istoric, în „centrul” Timișoarei devenită temporar „capitală” culturală, pot deveni o intersecție a acestor teme majore prezente în artele de azi: nevoia imperativă de compoziție/ agregare a asemănărilor/ similarităților și diferențierilor; de incluziune, colaborativitate și acceptări nonierarhice; de decolonizare, de descentralizare?

INDIVIDUAL COMPUS este o explorare curatorială colectivă, subiectivă, în care am invitat artistx cu o diversitate/ complementaritate de practici, medialități, materialități, discursuri, din Timișoara, din România și din străinătate. În preocupările lor și în modurile de abordare specifice se găsesc prezente temele expoziției. Fiecare spațiu devine un modul expozițional ce subliniază un proces de pre/re-compunere a lucrărilor individuale a 3 sau mai multx artistx, într- o instalare/instalație consonantă, o polifonie de voci unice. Comenduirea Garnizoanei este unul dintre cele mai vechi imobile din oraș̦, o construcție tipică de sec. XVIII, aflată central, în Piața Libertății din Timișoara. În INDIVIDUAL COMPUS spațiul Comenduirii devine un loc de întâlnire, un spațiu comun, de compunere și compoziție, precum ar putea fi piața publică sau curțile interioare – marcă distinctă și specifică a orașului Timișoara.

Să ne privim împreună în compoziții, inspirați de coexistența atâtor (atât de) diferite medii, practici și discursuri artistice, curatoriale și instituționale din lumile artelor de azi, unde ele nu se anulează unele pe altele. Să ne imaginăm împreună în compoziții antropo-/socio-/politice, de narative multiple, human-nonhuman, respectiv, în individuare, în compoziții de tempor(e)alități coexistente. INDIVIDUAL COMPUS în Timișoara – capitală europeană a culturii 2023.

Parteneri:

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Holver, Wienerberger, Siniat, Almalux, Cărturești

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service