Lucrări semnate de Victor Gaga – într-un nou exercițiu de memorie culturală găzduit de Casa Artelor

8 iunie 2023 to 3 iulie 2023 19.00 - 10.00

Un alt important plastician al Timișoarei își (re)găsește locul în amintirea iubitorilor de artă. Galeria Pygmalion din Casa Artelor este vreme de o lună, locul în care sculpturi și desene semnate Victor Gaga își așteaptă privitorii. Expoziția, al cărei vernisaj are loc în joi, 8 iunie, de la ora 19.00, face parte din proiectul „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și dedicat maeștrilor Timișoarei.

„Sculptorul Victor Gaga , bănățean,  născut la Periam, a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj în 1956. Este şi anul în care se stabileşte definitiv la Timişoara. De atunci, a fost veşnic prezent pe simezele Timişoarei şi nu numai. Nenumărate expoziţii şi premii i-au încununat activitatea. De la început, artistul abordează cu succes: portretul, compoziţia şi arta monumentală (monumente de for public). Totodată, opera cioplită în lemn şi piatră aduce în faţa privitorului elemente tradiţionale, arhaice, ale lumii româneşti.

Tulburătoare apariţii de forme rustice, ce se dilată misterios sub impulsul luminii şi în care persistă un obsesiv sentiment al veghei: Izvoare, Duhul câmpiei, Răboj, Lada de zestre, Pasărea soarelui, Pasărea soarelui cu pui, Înţelept, Rugă, Vestitor, Pajură, Ana lui Manole, Marele semn, Geneză. Un spirit baladesc cu tentă eroică de un patriotism valabil, nicidecum patriotard, însoţesc lucrările de artă monumentală în piatră şi bronz ale sculptorului: Monumentul Mihai Viteazul de la Guruslău, Eftimie Murgu, Legenda lui Manole, Fântâna martirilor, Monumentul eroilor 1941-1945, Corneliu Coposu, Împăratul Caracalla, Lucian Blaga, Iuliu Maniu. Creaţiile artistului sunt transfigurări de etern românesc în spiritual universalizat. Aşa le caracterizează criticul de artă clujean, prietenul nostru Negoiţă Lăptoiu. O operă artistică situată între tradiţie şi postmodernitate! aş adăuga eu. Dar despre operă se poate spune orice. Oricând şi oricum. Important, primordial, este că ea există. Şi, desigur, ciclurile cu Porţi şi Păsări (Bufniţe), iar ceva mai încolo, cel al Sferei, precum şi cele de artă monumentală cu alură imnică, au reprezentat pentru artist marea ardere. Preocupările sale de o viaţă.” – spune pictorul Andrei Medinski

Maestrul Victor Gaga va fi evocat la vernisaj, de doi plasticieni din generații diferite: Andrei Medinski și Remus Irimescu. Expoziția stă pe simeze până în 3 iulie. Următorul demers expozițional îl are ca protagonist pe Ștefan Călărășanu.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service