Momente și chipuri. Revoluția din 1989 comemorată printr-un demers expozițional special

16 decembrie 2019 to 30 ianuarie 2020 18:00 - 20:00

În Decembrie 1989, Timișoara a făcut pasul dincolo de granița imposibilului. Timișorenii au avut curajul de a declanșa Revoluția împotriva regimului totalitar comunist, pentru libertate și pentru o viață mai bună. În toată țara, sute de mii de protestatari s-au raliat pentru a se elibera de unul dintre cele mai brutale regimuri politice din lume. Nici gloanțele, nici arestările, nici bătăile, nici măcar uciderile în masă nu au putut opri nevoia românilor de libertate și demnitate.

Acum, la 30 de ani de la acel moment, Ministerul Culturii – prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș – și Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul Goethe Institut București și al Centrului Cultural German Timișoara, comemorează acel moment esențial pentru istoria noastră recentă, printr-un demers special. Este vorba despre o expoziție de fotografie, intitulată 30” și menită să surprindă momentele importante, dar și chipurile Revoluției române. Aceasta reunește pe simezele din clădirea fostei Comenduiri a Ganizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5) patru proiecte având ca subiect ultimele zile ale Epocii de aur și oamenii care au construit istoria acelor vremuri. Vernisajul are loc în 16 decembrie, începând cu ora 18.00.

Un prim demers fotografic prezentat în cadrul proiectului 30” este dedicat în exclusivitate Timișoarei și zilelor în care orașul și oamenii săi au avut curajul să lupte singuri împotriva regimului totalitar. Instantanee fotografice, dar și imagini filmate în acele zile tulburi ajung (unele dintre ele în premieră) în fața privitorilor, semnate fiind de Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta.

Proiectul „30” mai cuprinde și trei expoziți personale semnate de Dobrivoie Kerpenisan („Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”), Andrei Pandele („Re:Vederea Revoluției”) și Cornel Brad („Oameni.Putere.România.Revoluție”).

Dobrivoie Kerpenisan aduce pe simeze fotografii surprinse într-o mică localitate din apropierea Timișoarei, în săptămâna dinaintea Crăciunului din 1989. Tânărul fotograf a urmărit  atunci mulțimea din satul său natal, a înregistrat pe peliculă revolta și anarhia, protestele de masă, jafurile și dar și imaginea a zeci de trupuri grav rănite, în Timișoara. Demersul său fotografic este completat de unul multimedia.

„Re-vederea Revoluției”, de Andrei Pandele, este un proiect cultural care aduce un elogiu protestatarilor anonimi din timpul Revoluției Române. Fotografiile, realizate în București, în zilele de 21-25 decembrie 1989, de Andrei Pandele, sunt dezvăluite în premieră într-o rezoluție de excepție. Particularitatea imaginilor este oferită nu de numărul acestora sau de diferitele puncte cheie în care au fost fotografiate, cât de bogăția lor în detalii.

Expoziția de portrete fotografice „Oameni.Putere.România.Revoluție.” a artistului Cornel Brad  reprezintă un demers artistic care, la 30 de ani de la Revoluția română din 1989, își propune a fi o meta-fotografie a acelui moment istoric. Realizată pentru reamintirea evenimentelor premergătoare, ale celor din timpul și celor ulterioare Revoluției române, la 30 de ani distanță, expoziția conține o selecție de mai bine de 40 de portrete ale unor personalități istorice relevante.

Expoziția poate fi vizitată până în 30 ianuarie 2020, zilnic, de marți până duminică, între orele 14.00 – 19.00, cu excepția intervalurilor 24 – 26 decembrie și 30 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020, când aceasta este închisă publicului. Intrarea este liberă.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service