Primul sanctuar al lumii – subiect al unui eveniment unic, la Casa Artelor

6 decembrie 2019 to 11 decembrie 2019 18:30 - 21:00

Cel mai mare și unul dintre cele mai vechi monumente ale lumii. Primul sanctuar construit înainte de apariția vieții urbane. Un monument impresionant ridicat cu mai bine de 6600 de ani înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene. Göbeklitepe, primul sanctuar al lumii, un reper pentru istoria omenirii, este subiect al unui dublu – eveniment găzduit de galeria Subterană și sala StudioArt din Casa Artelor. Este vorba despre o expoziție foto-documentară și o conferință cu tema „GÖBEKLİTEPE- primul sanctuar al lumii”.

Göbeklitepe poate fi considerat ca punctul zero al istoriei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente și primul de această dimensiune. Pentru o epocă în care oamenii trăiau ca vânători-culegători, construcția unor sanctuare care impuneau o arhitectură avansată stârnește astăzi o uimire generală. Reflectând lumea spirituală a oamenilor preistorici, îmbogățită cu figuri animiste, sanctuarele fac din Göbeklitepe una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei.” – spune Melda İrem MANTI, director al Yunus Emre Enstitüsü Bucureşti

Evenimentul, care are loc vineri, 6 decembrie 2019, de ora 18:30 este organizat de Yunus Emre Enstitüsü Bucureşti. Conferința va fi  susținută de conf.univ.dr. Silvana Rachieru (Centrul de Studii Turce, Facultatea de Istorie, Universitatea București) şi dr. Silviu Ene, arheolog (Universitatea de Vest, Timișoara). Intrarea este liberă.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service