(RE)START! Practici de restaurare

3 iunie 2016 11:00 AM

R_poster restart_1 2016_mic

Timișoara se poate lăuda cu un număr impresionat de clădiri istorice. Din păcate, cifrele arată sumbru atunci când vine vorba despre condiția în care acestea se află. Dintre cele peste 14.000 de imobile situate în zone istorice, doar un numar foarte mic, undeva la mai puțin de 5 procente, au beneficiat de lucrări de restaurare. În plus, peste 10% din totalul clădirilor de patrimoniu sunt distruse iremediabil. Dincolo de problema fondurilor pentru acțiuni de reparații sau restaurare, o problemă stringentă este cea a lipsei personalului instruit, dar și a oportunităţilor de informare, formare şi specializare interdisciplinară în domeniu, la nivel regional.

Discrepanţele majore între provocările curente şi oportunităţile concrete de formare în domeniul restaurării, comunicarea deficitară între instituţii, legislaţia şi reglementările incomplete conduc la un număr mic de profesionişti cu expertiză şi experienţă, mână de lucru neinstruită, programe de analiză şi control ineficiente şi intervenţii neconforme cu standardele. Rezultatul – este alterarea calităţii şi valorii patrimoniului construit, până la distrugere iremediabilă, cu consecinţe asupra identităţii culturale naţionale.

În acest context, Asociația Expose Architecture și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș  lansează Vineri, 3 iunie, la ora 11.00, la Facultatea de Arte și Design Timișoara, seria de cursuri (re)START! PRACTICI DE RESTAURARE. Prima sesiune, cu titlul Metode, tehnici și proceduri de curățare ale fațadelor la clădiri vechi și monumente istorice” va fi compusă din 2 module, cu desfășurare în perioadele (M1: 24.06.2016–26.06.2016 | M2: 01.07.2016–03.07.2016).

(re)START! propune facilitarea accesului la informația și tehnica de specialitate, având ca scop informarea, formarea și specializarea persoanelor din medii diferite (arhitecţi, ingineri, muncitori, patroni firme de construcţii, reprezentanţi instituții publice, etc…), cu atribuții și responsabilități / implicare în domeniul restaurării de arhitectură și intervențiilor pe clădiri istorice. Proiectul  vizează, în primul rând, acoperirea cererii din zona de vest a ţării, dar nu este limitativ şi prezintă o alternativă de instruire competentă, la oferta extrem de limitată de programe pe plan naţional. Timişoara este cadrul ideal ca background pentru un eveniment de acest gen, deoarece chiar centrul istoric al oraşului este subiectul unui amplu proiect de restaurare şi punere în valoare” – spun reprezentanții Asociației Expose Architecture, coordonatori ai proiectului.

Lansarea va avea loc la Facultatea de Arte şi Design Timişoara, Str. Oituz, nr. 4 și va consta în:

  • Conferință de presă
  • Prezentarea cursului și deschiderea înscrierilor la curs
  • Demonstrații practice

 Prezentarea cursului

  • Sevastian SUSARU (Asociația Expose Architecture)

Vor contribui:

  • Raluca PESCAR (Asociația Expose Architecture)
  • univ. Dr. Adorian VICA ( Decan – Facultatea de Arte și Design Timișoara)
  • Dr. Sorin-Vlad PREDESCU (Director – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  • Doina ANTONIUC (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  • Dr. Arh. Radu RADOSLAV (Registrul Urbaniștilor din România)

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service