„Sinopticus”– un demers plastic semnat de artistul Tiberiu Giuca și găzduit de galeria Pygmalion

20 februarie 2020 to 10 martie 2020 18:00 - 20:00

Culoare. Linie. Și multe povești. Istorii trecute prin filtrul personal al artistului și mai apoi dăruite publicului într-un demers plastic inedit: o expoziție semnată de Tiberiu Giucă. Artistul își intitulează exercițiul plastic găzduit de galeria Pygmalion din Casa Artelor: Sinopticus: îngeri decăzuți/în căutare de rost/moda generalilor/păzitori”.

Tiberiu Giucă, artist matur cu un vast areal de cuprinderi și căutări creative, un spirit viu, temperamental, blajin, alteori treipdant, tăios, vulcanic, ce iscodește neobosit între frământări poetice cu iz elegiac ce-l trimit spre visare, sau profund filosofice în căutarea unui adevăr ultim, intangibil,  prospectări ce-l conduc înspre o foarte complexă maturitate axiologică, un amestec fertil bine dozat. Astfel descoperim o personalitate unică, un melanj indisolubil de înțelepciune și suflu creator ce insuflă concomitent, paradoxal, curaj și temere.

Atras încă de tînăr de mirajul desenului, de sobrietatea și rigoarea inginerească a designului, Tibi Giucă lucră spontan sub aripa imboldului lăuntric, concepe cu râvnă și răbdurie, serii de studii ce sedimentează o temeinică acumulare de sensuri și tehnici artistice. De la desen trece lejer la culoare, baleiază doct între geometria perspectivală și poetica aleatoriului prin driping, iar aceste trasee îl conduc înspre performance unde orchestrează o serie de scenografii, concept cu un adânc substrat ideologic asumat.

Evenimentul expozițional Sinopticus: Îngeri căzuți, Moda Generalilor, aduce pe simeza galeriei Pygmalion un set omogen de portretizări, de ipostaze identitare, prezențe ființiale dintr-o lume paralelă aparent cu iz fantastic-surreal, dar care de facto frizează adâncul sufletesc cameleonic, intangibil și răvășitor, nu în cheia facilă a phsihanalizei ci mai degrabă printr-o alonjă  ce are ca apanaj fluidumul mistic și unic al poeticii personale.

Seriile de ipostasuri, îngeri căzuți, Icari cu aripi atrofiate, zbor frânt, când laconici cu priviri surde, umede, când fatidic dezmierdați printr-un supliciu onctuos concupiscent, în plin marasm narcisist, trimit fără tăgadă spre tânguirile incongruente ale lipsei de rost, prizonieri apocaliptici în labirintul derutant și delirant al iluzoriului, al fracturii axiologice, consecință ireparabilă, claustră penitență în labirintul de oglindiri ale sufletescului, odată cu pierderea iremediabilă a virtuții.

Ființe bucolice, suave prezențe răvășitoare, seria generalilor somptuoși  provoacă privitorul la adânci reflexii ideologice, cu trimiteri politic identitare complexe. Moda Generalilor, frizează deopotrivă deconstrucția și eroismul, fermitate și prestanță, glorie și abandon, într-un carusel derutant specific sincopelor ideologice ale secolului XXI.

Expoziția Sin-opticus, seduce și provoacă deopotrivă, invită publicul timișorean la un excurs oniric inedit ce stârnește o profundă anamneză, avându-l ca protagonist pe maestrul Tiberiu Giucă – spune Gabriel Kelemen, critic de artă

Vernisajul are loc în 20 februarie 2020, de la ora 18.00. Despre artist și lucrările sale va vorbi criticul de artă Gabriel Kelemen. Lucrările stau pe simezele galeriei Pygmalion până în 10 martie.

 

Tiberiu Giucă s-a născut în 4 octombrie 1957, la Lugoj. A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice și ale Facultății de Arte Plastice, ambele din Timişoara, De-a-lungul timpului, și-a înscris în CV aproape 30 de expoziții personale și de grup, precum și o serie de performance-uri. Din 1997, este scenograf la studioului TVR Timișoara, iar din 2014 — membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service