Tați la… scutece. “Swedish Dads” – o expoziție de fotografie despre tații conștienți de egalitatea dintre sexe

26 octombrie 2016 to 2 noiembrie 2016 06:00PM - 06:00PM

Swedish Dads Timisoara Poster_Timi

Creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de tați din Suedia au început să vadă avantajele concediului pentru creșterea acestora, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei, de la o vârstă fragedă. Expoziția de fotografie Swedish Dads prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal. Expoziția va fi deschisă pentru public începând cu 26 octombrie 2016, la Casa Artelor, Strada Episcop Augustin Pacha 8, Timișoara.

Atunci când fotograful suedez Johan Bävman a devenit tată, a realizat că există o lipsă de modele masculine care să reprezinte un model de părinte. Acest lucru l-a determinat să creeze un album foto numit Swedish Dads, care prezintă barbați aflați în concediu paternal, alături de copiii lor. La rândul lui, albumul a condus la realizarea unei expoziții de fotografie Swedish Dads, bazată pe portretele unora dintre puținii tați care au ales să stea acasă timp de cel puțin șase luni, alături de copii.

Expoziția urmărește analizarea motivelor pentru care acești tați au decis să rămână acasă, având grijă de copii, mai mult decât majoritatea taților din întreaga lume. Ce a însemnat acest lucru pentru ei, cum le-au fost afectate relațiile, atât cu partenerii lor, cât și cu copiii, dar și ce așteptări au avut ei în prealabil?

Proiectul fotografic Swedish Dads a avut un impact extraordinar și s-a răspândit în întreaga lume. A fost publicat sub forma unui album foto cu texte în limba engleză, de către Bävman însuși, care ulterior a câștigat numeroase premii pentru fotografiile sale, printre care World Press Photo, Poy, un premiu de la Sony, de la UNICEF, NPPA și alte câteva premii suedeze de renume.

Expoziția prezintă fotografiile a 25 de tați din Suedia și este expusă la Casa Artelor – Strada Episcop Augustin Pacha 8, Timișoara, începând cu 26 octombrie 2016, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, Centrul FILIA și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 26 octombrie, începând cu ora 18:00, în cadrul căruia invitați speciali vor susține câte un discurs despre proiectul Swedish Dads.

Expoziția Swedish Dads va fi deschisă zilnic, între orele 10:00 și 00:00.

Intrarea este liberă.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service