Un nou reper turistic în zona localității Jdioara

7 martie 2021 to 30 ianuarie 2022

Un nou reper turistic a fost marcat zilele acestea, în zona localității Jdioara. Este vorba despre situl arheologic Crivina – Leopoldsberg, sit dacic descoperit în urma unor săpături desfășurate în zonă, la finalul anului 2020. Turiștii pot afla informații despre acesta de pe un panou amplasat în zonă,  la finalul săptămânii trecute.

 „Prima campanie de săpături sistematice s-a desfășurat la sfârșitul toamnei anului 2020. Rezultatele obținute din această scurtă campanie au fost peste asteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documetate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica.” –spune Andrei Georgescu, coordonator al echipei de cercetare.

 „Prin montarea acestui panou vrem să continuăm demersul nostru de transformare a zonei Jdioara într-un reper pe harta turistică a județului. În conceperea și montarea acestui panou ne-am bucurat de sprijinul deplin al colegilor din Muzeul Național al Banatului: Andrei Georgescu și Ștefan Popa, dar și de cel al unui om al locului foarte implicat în tot ceea ce facem: Sebastian Weiss. Intenționăm ca, în viitorul apropiat, să completăm traseele către cetatea medievală Jdioara cu o serie de panouri ce vor conține informații și despre flora și fauna din zonă.” – spune Victor Bunoiu, consilier al Direcției Județene pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

Vă reamintim că proiectul de punere în valoare a cetății medievale Jdioara, intitulat „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!”, a început în anul 2016, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Primele panouri turistice au fost montate în zona cetății, un an mai târziu, cu sprijinul elevilor de la Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc.

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service