(un)seen – poveștile colorate ale unei epoci memorabile, pe simezele galeriei Pygmalion

6 iunie 2024 to 30 iunie 2024 18:00 - 19:00

Galeria Pygmalion a Casei Artelor găzduiește vreme de aproape o lună o expoziție cum nu s-a mai văzut. (un)seen este numele demersului plastic care aduce în fața publicului o parte dintr-o colecție impresionantă de imagini fotografice color, ce surprind secvențe dintr-o epocă deopotrivă interesantă și provocatoare: perioada 1940-1966. Fotografiile fac parte dintr-o colecție privată și poartă semnătura fotografului austriac Karl Schimper (1904-1966). Prima întâlnire cu publicul are loc joi, 6 iunie, de la ora 18.00.

Karl Schimper, important fotograf austriac, a trăit în Feldkirch, Voralberg și a fost cunoscut în epocă pentru fotografiile sale cu peisaje naturale și urbane. Însă el este cu mult mai mult decât se știa. A călătorit mult, a fotografiat mult, color, într-un timp al fotografiei alb-negru, cu o mână sigură, cu pasiune și curiozitate. Sunt fotografiile lui, lumea lui interioară, jurnalul lui vizual. Schimper este un artist cald, respectuos, solitar, cu sclipiri de umor, preocupat de peisajul natural și urban, colorând o lume pe care o știm doar din imagini alb–negru. Diapozitivele lui din perioada 1940-1966 s-au păstrat aproape perfect, arhiva lui e minuțioasă și organizată, fiecare diapozitiv având notate data exactă, locația și semnătura artistului. Destinul a făcut ca vasta lui colecție personală de diapozitive să se afle la Timișoara și, pentru prima oară, 40 dintre aceste fotografii pot fi văzute la galeria Pygmalion a Casei Artelor – declară Sorin Vlad Predescu, director DJC Timiș.

Karl Schimper, deși îndeplinea funcția de trezorier al orașului Feldkirch, era în egală măsură un artist remarcabil, cu o pasiune bine cultivată pentru fotografie. Schimper nu fotografia doar din pasiune, ci și dintr-o dorință profundă de a comunica și de a împărtăși lumea sa interioară, folosind fotografia ca mijloc de expresie și explorare a realității înconjurătoare. Acest lucru este remarcabil deoarece Schimper, nefiind un artist profesionist, nu a fost constrâns de regulile rigide ale cercurilor artistice. În loc să fie influențat de convențiile vremii sau de așteptările sociale, el a fotografiat liber, cu inima deschisă către frumusețea și miracolul vieții. Astfel, fiecare imagine surprinde o perspectivă autentică asupra lumii – spune Cătălin Asanache, curator al expoziției.

Fotografiile expuse pe simezele galeriei Pygmalion ilustrează atât frumusețea vibrantă a Austriei, cu accent pe Viena, Bregenz și Feldkirch, orașul natal al fotografului, cât și a altor țări europene precum Elveția, Italia, Franța, Germania și Liechtenstein. Expoziția (un)seen stă pe simeze până în 30 iunie 2024 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 15.00 – 19.00.

 

 

© 2016 Directia judeteana pentru cultura Timis.Toate drepturile rezervate. | Powered by: Root Service